تست غربالگری در بارداری

ساخت وبلاگ

تست غربالگری در بارداری

تست غربالگری در بارداری یکی از تست های مهم دوران بارداری است که برای بسیاری از خانم های باردار در خصوص این آزمایشات سوالات متعددی از متخصص زنان و زایمان می پرسند.
دکتر فاطمه سمامی متخصص زنان و زایمان درباره سوالات و علت انجام غربالگری دوران بارداری در ادامه توضیحات تکمیل تری خواهند داد.

تست های غربالگری به چه دلیل انجام می شود؟

در حدود ۸ درصد از بارداری‌هایی که در خانم ها اتفاق میافتد، اختلال کروموزومی و ژنتیکی نیز وجود دارد. که بسیاری از جنین ها بعد از ابتلا به این اختلالات سقط می شوند یا می میرند.

همچنین در برخی از حاملگی ها، بسیاری از مرده زایی ها به دلیل بروز همین اختلالات ژنتیکی رخ می دهد.

با این حال اگر جنین و نوزادی زنده بماند، به احتمال زیاد به سندروم داون مبتلا هستند.

تست غربالگری در بارداری

در اواسط دهه 1980 میلادی برای خانم هایی که بارداری را در سن بالای 35 سالگی تجربه می کرده اند، این تست های غربالگری انجام می شد. اما بعد از بررسی های انجام شده بعد از این دهه، مشخص شد که 70 درصد از خانم های باردار زیر 35 سال نیز ممکن است نوزادانی با سندروم داون زایمان کنند.

به همین دلیل متخصص زنان و زایمان به خانم های باردار متذکر می شود که قبل از هفته 20 بارداری برای غربالگری به پزشک مراجعه کرده و آزمایشات مخصوصی را انجام دهند.

تست های غربالگری به دو دسته عمده تقسیم بندی می شود:

تست غربالگری تهاجمی : که احتمال آسیب به جنین در رحم در این آزمایش وجود دارد.

تست غربالگری غیر تهاجمی : احتمال آسیب به جنین در این نوع از آزمایشات وجود ندارد.

دکتر فاطمه سمامی متخصص زنان و زایمان در خصوص تست غربالگری غیر تهاجمی درادامه توضیحات کاملی در اختیارتان خواهد گذاشت.

جواب مثبت تست غربالگری نشان دهنده چیست؟

افرادی که تست غربالگری داده و جواب این تست مثبت اعلام شده است، نشان دهنده این است که جنین، اختلال کروموزومی و یا ژنتیکی دارد ولی نشان دهنده 100 درصد بودن این ختلالات نیست.

جواب منفی تست غربالگری نشان دهنده چیست؟

زمانی که جواب تست غربالگری منفی است، یعنی با توجه به آزمایش و سونوگرافی به نظر می رسد که خطر در مادر و جنین، افزایش پیدا نکرده است. ولی این تست طبیعی بودن وضعیت جنین را تضمین نمی کند.
زمانی که پروتکل های غربالگری آناپلوئیک انجام می شود، متخص زنان سندروم‌ داون یا منگولیسم را در این تست ها تشخیص می دهد. در حالیکه سندروم داون بخش کمی از اختلالات کروموزومی را در بر می‌گیرد.
بسیاری از خانم‌های باردار بعد از انجام تست های غربالگری و دریافت پاسخ منفی این آزمایش، از متخصص زنان و زایمان خود در خصوص وضعیت سلامت جنین خود می پرسند که پاسخ این تست نشان دهنده سلامت جنین است یا خیر.

در واقع این تست را برای تشخیص سندروم داون جنین انجام می دهند و سایر مشکلات ژنتیکی مانند مشکلات بینایی و شنوایی در این غربالگری قابل تشخیص نمی باشد.

تست های غربالگری غیر تهاجمی در واقع به سه دسته تست غربالگری در سه ماهه اول، تست غربالگری در سه ماهه دوم و تست غربالگری سل فری (cell free) تقسیم می شود.

تست غربالگری سه ماهه اول بارداری چه زمانی انجام می شود؟

در هفته 11 الی 13 هفته و شش روز از مادران باردار می خواهند تا تست غربالگری سه ماه اول بارداری را در تاریخ خاصی انجام دهند. دکتر فاطمه سمامی متخصص زنان و زایمان در شمال تهران برای خانم های باردار تاریخ دقیق این آزمایش را مشخص می کند.

زیرا برای متخصص زنان و مادر این تاریخ و جواب آزمایش بسیار مهم است و ارزش بسیار زیادی دارد و در صورت عدم انجام این تست در زمان مشخص شده ، جواب آزمایش دقیق نخواهد بود.

به همین دلیل دکتر فاطمه سمامی تاکید می کند که این غربالگری 3 ماهه اول بارداری باید در تاریخ مشخصی انجام شود که جواب آزمایشات دارای دقت بالایی باشند.
سونوگرافی تجویز شده در غربالگری سه ماه اول بارداری، بهتر است در هفته 11 و یا 12 بارداری انجام شود تا پاسخ دقیقی داشته باشد.

آزمایشات غربالگری سه ماه اول بارداری تا چه میزان تشخیصی می باشد؟

تست های این دوره دارای 80 درصد دقت بوده و تا 85 درصد به تشخیص بیماری های دوران جنینی کمک می کند. متخصص زنان بعد از دریافت جواب این آزمایش به دلیل درصد بالای دقت، می تواند جواب قطعی را مادر می دهد.
غربالگری سه ماه اول شامل سونوگرافی و ازمایش خون می باشد .

تست غربالگری در بارداری

سونوگرافی غربالگری سه ماه اول بارداری به چه صورت انجام می شود؟

در این سونوگرافی متخصص زنان در شمال تهران با تصویر برداری از پشت گردن جنین به بررسی سلامت آن می پردازد. در صورت افزایش نوکال ترانس لوسنسی و افزایش آن، متخصص زنان برخی از عوارض را در نوزاد تشخیص می دهد.
افزایش این شاخص به منظور افزایش احتمال ابتلای جنین به سندروم داون ، اختلالات ژنتیکی ترنر، در برخی از ناهنجاری های قلبی است.
به همین دلیل است که سونوگرافی در این دوران بسیار مهم می باشد.

غربالگری سه ماهه دوم

غربالگری سه ماهه دوم در واقع یک آزمایش خون است که شامل ۴ بخش می باشد.
غربالگری سه ماه دوم صرفا تشخیصی است. در صورتی که مادر هر دو غربالگری را انجام دهد و پاسخ این دو آزمایش منفی باشد، به احتمال 95 درصد جنین سالم است.

تست سل فری (cell free)

تست سل فری یکی از تست های غربالگری دوران بارداری است که بهتر است از هفته 10 بارداری انجام شود. این تست توسط متخصص زنان تجویز می شود.
برخی از مزایای این تست عبارتند از :

  • تست سل فری از خون مادر انجام می شود.
  • در این تست جنسیت جنین مشخص می شود.
  • چند اختلال سندرومی و ژنتیکی که مرتبط با کروموزم های جنسی هستند، مشخص می شود.
  • سندروم داون، تریزومی 13 و 18 در این تست نیز قابل تشخیص می باشد.

چه زمانی تست سل فری توسط متخصص زنان تجویز می شود؟

خانم هایی که 35 سال به بالا دارند، خانم هایی که در سونوگرافی هایی که انجام داده اند و جواب آن مشکوک بوده است،
خانم هایی که در بارداری قبلی سابقه مشکل ژنتیکی داشته است. زوجینی که دارای یک اختلال ژنتیکی یا کروموزمی هستند،
و فردی که استرس دارد و می خواهد تست هایی با دقت بالا و نزدیک به 99 درصد تشخیصی را انجام دهد،کاندید این نوع از تست های غربالگری به شمار می روند.

به این پست امتیاز دهید.
هیچ رای ثبت نشده است

نی‌ نی‌ بان...
ما را در سایت نی‌ نی‌ بان دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : رضا رضوی niniban بازدید : 263 تاريخ : يکشنبه 31 فروردين 1399 ساعت: 0:38

خبرنامه