خستگی در دوران بارداری

ساخت وبلاگ

اصولا خستگی در دوران بارداری در سه ماه اول و اواخر بارداری اتفاق می افتد . اما در بعضی خانم ها خستگی یک احساس مفرط است که در تمام طول دوران بارداری رخ می دهد . خستگی در اوایل دوران بارداری حتی قبل از اضافه کردن وزن نیز می تواند رخ دهد . هنوز دلیل ان مشخص نیست اما می توان به تغئیرات سطح هورمونها اشاره کرد . در مقاله خستگی در بارداری نی نی ناش اطلاعات کاملی در این مورد در اختیار شما قرار داده ایم.

دلیل احساس خستگی در دوران بارداری چیست؟

با افزایش سطح هورمونها به خصوص هورمون پروژسترون و ریلاکسین که از جفت ترشح می شود بدن مادر حالت خستگی و کسلی به خود می گیرد . البته دلایل زیادی برای خسته بودن وجود دارد که از آن جمله می توان به حالت تهوع و استفراغ ، اضطراب اشاره کرد . حتی افسردگی نیز می تواند دلیلی برای احساس خستگی در طول روز باشد . اگر مادر دچار کم خونی و فقر آهن باشد خستگی بیشتری به سمت او می آید . این مورد را پزشک از طریق آزمایش خون در اوایل بارداری و نیز اوخر سه ماهه ی دوم بررسی خواهد کرد .

خستگی در بارداری نشانه ی چیست ؟

به طور کلی خستگی با شروع بارداری و در اوایل آن به دلیل افزایش سطح هورمونها خصوصا هورمون پروژسترون رخ می دهد و در سه ماه دوم کاهش می یابد و مجددا در سه ماه سوم رخ نشان می دهد که این به دلیل افزایش وزن جنین و اختلال خواب است . خستگی در بارداری با چرت زدن ، کمبود انرژی و خسته بودن با وجود داشتن استراحت کافی نمایان می شود . اما گاهی خستگی می تواند نشانه ی وجود بیماری در بدن فرد باشد . بیماریهایی مانند دیابت بارداری ، کم خونی ، تیروئید و دیگر بیماریها باعث خستگی می شوند . به هر حال پزشک با انجام آزمایشهای مختلف می تواند به علت خستگی و بی حالی مادر پی ببرد .

بیشتر بخوانید : خواب در بارداری

علت خستگی در دوران بارداری

تغییراتی که در بدن مادر دو دوران بارداری ایجاد می شود باعث بروز خستگی در دوران بارداری می شود . البته خستگی می تواند دلایل مختلفی داشته باشد که به معرفی انها می پردازیم :

۰ کاهش فشارخون و قند خون

۰ استرس و اضطراب

۰ حالت تهوع

۰ افزایش سطح هورمونها

۰ بی خوابی

۰ مشکلات گوارشی

۰ درد کمر و لگن

علل خستگی در سه ماهه ی اول بارداری

در سه ماهه ی اول به دلیل ایجاد جفت و رشد جنین مادر به انرژی زیادی نیاز دارد . همچنین با افزایش سطح هورمونها خستگی به سراغ او می آید . در نتیجه جریان خون افزایش یافته و بدن بیشتر از همیشه نیاز به استراحت دارد . در این مادر با نوسانات شدید خلقی مواجه خواهد شد و چه بسا دچار افسردگی نیز بشود که این موضوع از افزایش سطح هورمونها نشات می گیرد . یکی دیگر از دلایل خستگی اختلال در خواب است که می تواند دلایلی مانند تهوع و استفراغ صبحگاهی ، سردرد ، سوزش سر دل ، نیاز به دفع ادرار و … داشته باشد . در سه ماهه ی دوم به دلیل تشکیل جفت بدن تنظیم شده و از خستگی کمی کاسته می شود .

علل خستگی در سه ماهه ی سوم

با ورود به سه ماهه ی سوم بارداری دوباره مادر احساس خستگی خواهد کرد . این احساس خستگی به دلیل مسایل گوناگون اتفاق می افتد . اضافه شدن وزن به دلیل رشد کودک ، جنب و جوش کودک ، یبوست و دیگر مشکلات گوارشی ، تورم مچ پا و پا  و اضطرابی که به دنبال فکر کردن به زایمان و نیز سلامت کودک به ارمغان می آید همگی از دلایل ایجاد خستگی هستند .

 

خستگی بارداری و وجود مشکلات بزرگتر

با وجود خستگی بارداری علاوه بر مسایل گفته شده ممکن است خستگی از مشکلات بزرگتری خبر دهد .

۰ کم خونی و فقر آهن

پزشکان در اوایل بارداری و اوایل دوره ی سوم از طریق آزمایش خون تعداد گلبولهای قرمز خون را بررسی می کنند تا اگر مادر دچار کم خونی بود برطرف شود .

۰ افسردگی در بارداری

اگر مادر دچار افسردگی ، غم و غصه و حتی فکر آسیب رساندن به خود شود بهتر است به پزشک مراجعه کند چرا که این احساس ، سبب خستگی می شود .

۰ کم کاری یا پرکاری تیروئید

افزایش یا کاهش هورمون تیرویید باعث احساس ضعف ، خستگی ، نوسانات وزن و غیره می شود .

۰  عفونت

انواع عفونتها می توانند علت خستگی باشند چرا که بدن نیاز به انرژی زیادی برای مقابله با این عفونتها دارد .

بیشتر بخوانید : ماساژ در بارداری

راههای مقابله با خستگی

برای مقابله با خستگی در دوران بارداری رعایت موارد زیر می تواند مفید و موثر باشد .

۰ خواب کافی

به اندازه ی کافی استراحت کنید و بخوابید . در طول روز هم سعی کنید چرت بزنید چرا که این کار باعث می شود شاداب شوید .

۰ مصرف مایعات کافی

سعی کنید در طول روز از مایعات بیشتری استفاده کنید و آب زیاد بنوشید .

۰ رژیم غذایی سالم

داشتن رژیم غذایی سالم و استفاده از سبزیجات ، میوه ها ، لبنیات کم چرب ، غلات و دیگر مواد غذایی مفیدمی تواند از بروز خستگی جلوگیری کند . غذاهای ناسالم می توانند اضافه وزن ایجاد کنند و همین در افزایش خستگی موثر است .

۰ ورزش

اگر مادر روزانه ورزشی مانند پیاده روی کوتاه انجام دهد از کسلی و خستگی او جلوگیری می کند .

۰ استراحت کافی

استراحت به موقع و کافی می تواند از بروز خستگی جلوگیری کند . اگر مادر شاغل است سعی کند ساعات کاری خود را کاهش دهد . اگر هم خانه دار است حتما از دیگران کمک بگیرد .

درمان خستگی بارداری در طب سنتی

متخصصان طب سنتی راهکارهای مختلفی برای درمان خستگی ناشی از بارداری دارند . استراحت ، تغذیه و ورزش سه اصل اساسی در درمان خستگی هستند اما در کنار آنها طب سنتی موارد زیر را توصیه می کند :

۰ مصرف شربتهای مقوی مانند شربت آبلیمو و عسل ، خاکشیر ، سکنجبین .

۰ مصرف عرقیجات مانند عرق بیدمشک ، یونجه ، گل محمدی و گلاب

۰ استفاده از روغنهای زیتون ، کنجد برای ماساژ بدن .

۰ مصرف مواد غذایی حاوی فیبر مانند غلات سبوس دار برای جلوگیری از یبوست .

۰ طب سوزنی

زمان مراجعه به پزشک

غیر از زمان مراجعه ی ماهانه به پزشک اگر علائم زیر در مادر بروز کند باید سریعا خود را به پزشک برساند .

  • تپش قلب
  • سردرد و سر گیجه
  • تورم دست و پا
  • تکرر ادرار
  • کاهش بینایی
  • تنگی نفس

سخن آخر

دوران بارداری دورانی است که باید منتظر رویدادهای جدیدی باشیم و در مورد آنها اطلاعات زیادی کسب کنیم . از اینرو با مراجعه به پزشک می توان از وجود بیماریهایی که تا کنون از انها مطلع نبوده ایم اگاه شویم . خستگی در بارداری دلایل مختلفی دارد با بررسی آنها پزشک پی به وجود آنها خواهد برد .

نی‌ نی‌ بان...
ما را در سایت نی‌ نی‌ بان دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : رضا رضوی niniban بازدید : 116 تاريخ : شنبه 21 آبان 1401 ساعت: 13:41

خبرنامه